top of page

Bestaat sex eigenlijk wel?


Het lijkt alsof we met z'n allen weten wat sex is, wat we onder dat woord verstaan. Maar als je er even bij stil staat en doordenkt wordt het ingewikkelder. Samen met een ander (bijvoorbeeld je partner) douchen (ja, in je blootje) is dat sex? In je blootje in de tuin of op een strand zonnebaden, is dat dan sex? En als er nog andere mensen liggen te zonnebaden? En enkel topless: sex? Iemands rug en benen masseren over de kleren? Gemasseerd worden zonder kleren? Een zoen op de lippen: sex? Lepeltjes liggen in bed (met pyjama of bloot): sex? Klaarkomen met een ander of alleen, dat zal wel sex zijn, niet? Gemeenschap hebben! Je laten vastbinden (kan met kleding aan), is dat ook sex?

Of zou het niet nuttiger kunnen zijn om te spreken over voortplantingsgedrag, spelletjes over vernedering en macht, lichamelijk genieten, intimiteit, klaarkomen, naaktheid, sociale naaktheid en zorg voor je lichaam (gewoon wassen dus)? Dan krijgt niet zeer uiteenlopend gedrag het label "sex", alsof al dit gedrag iets gemeenschappelijks heeft. Want wat heeft samen douchen te maken met voortplanting en wat hebben beiden met klaarkomen te maken of sociale naaktheid?

Zullen we dus in de toekomst wat vaker een kat een kat noemen i.p.v. het weinig zeggende en zelfs misleidende woord "sex" te gebruiken?

Dit idee werd door Van Ussel in zijn boek "Intimiteit" verkondigd. Ik las het dankzij prof. Jaap Kruithof eind jaren 1970. Nu blijkt het nog steeds een revolutionair idee om even bij stil te staan.

26 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page