top of page

Alcohol, een vriend?

Bijgewerkt op: 2 mei 2023

Nu de lente je vaker verwarmt en je gaat dromen over lange zomerdagen, wordt het weer kiezen voor de bijpassende drankjes. Tonic met citroen, cola on the rocks, spuitwater met een smaakje? Of cava, witte wijn, rosé, een glas bier? Alcohol kan voor sommige mensen een vriend zijn die vreugde en ontspanning brengt. Dat kan, bij matig gebruik. Denk aan uitzonderlijk 6 standaardglazen op één dag, max. 10-tal standaardglazen per week en minstens 2 dagen per week geen alcohol.

Maar voor velen is alcohol een valse vriend die je in zijn macht krijgt en de controle overneemt. En je dan opzadelt met veel narigheid: conflicten in relaties met familie en vrienden, tekortschieten op het werk, slaapproblemen, maagpijn, geheugenproblemen, depressie en soms financiële moeilijkheden en zelfs kanker. Om er maar een paar te noemen (echt!).

Alcohol bekijk je best als een legale drug, een middel dat je bewust gebruikt, bewust van het risico dat je neemt en bewust van de hoeveelheid die je drinkt.


Wil je weten of jij "aan het stuur zit" of de alcohol in je cava, bier of wijn? Stop gewoon een week of een maand! Valt het je op dat je steeds uitvluchten hebt, je steeds weer goede redenen vindt om te blijven drinken en nooit eens een week te stoppen? Wie heeft dan de controle van jouw gedrag: jij of alcohol? Durf je de test doen?

Merk je dat je afhankelijk bent geworden van alcohol of dat je veel drinkt, neem dan contact op met een hulpverlener en ga samen aan het werk om weer zelf de controle te verkrijgen.

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page