top of page

De kracht van een goed gesprek


Mensen hebben mensen nodig. De mens is een sociaal wezen, we kunnen niet zonder de ander. Niet enkel om te overleven, maar nog meer om gelukkig te zijn. Door de ontmoeting met een andere persoon ontwikkel, toets en pas ik een beeld van mezelf en mijn wereld aan, en beleef ik emoties intenser. Een gesprek is de kern van een ontmoeting.

Wanneer is een gesprek een goed gesprek? Een gesprek kan in menig opzicht "goed doen".

- Je kikkert er van op, je wordt er gelukkig van. Dat voel je zelf wel!

- Je begrijpt dat je er niet alleen voor staat, de ander is geïnteresseerd in jou, in wat je denkt en voelt en wat je dagelijks beleeft. Soms voel jij je misschien alleen, maar in een goed gesprek merk je dat de ander jou wilt steunen, met een luisterend oor, goede raad en soms ook met daad.

- Je krijgt hoop: hoop dat er oplossingen bestaan voor jouw problemen, hoop dat jouw leven morgen beter zal zijn.

- Je hebt een beter begrip van jouw situatie, jouw gedachten, gevoelens en gedrag: waarom jij je zo gespannen of verdrietig of leeg voelt, waarom je toch steeds doet wat je echt niet wilt, waarom gedachten door je hoofd spoken in een eindeloze molen.

- Je hebt een nieuw plan, een idee over een mogelijk oplossing voor jouw zorgen want je begrijpt beter hoe de vork in de steel zit.

- Je denkt positief over jezelf: je gelooft wat meer in jouw competenties / vaardigheden (bijvoorbeeld om problemen op te lossen) en je beseft dat je een goed mens bent.

Ik wens iedereen voor 2022 en alle volgende jaren vele fijne ontmoetingen en goede gesprekken. Want mensen hebben mensen nodig.

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page