top of page

Intens gebruiken en toch niet afhankelijk?

Bijgewerkt op: 2 mei 2023


Vele avonden per week een joint, of meermaals per week zes pintjes of een fles wijn per dag, of af en toe weekendjes met coke? "Intens gebruik" kan je dit noemen. Onder controle? Misschien. Vraag is hoelang nog. Als af en toe of regelmatig gebruik maar met mate (recreatief gebruik) overgaat in intenser gebruik (meer en vaker) loop je het risico om ongemerkt afhankelijk te worden van jouw middel, of het nu bier is of coke.

Je herkent je toenemende afhankelijkheid aan het feit dat je intens blijft gebruiken en ook aan de "smoesjes" (rationalisaties) waarmee je jouw gebruik rechtvaardigt. Er is altijd wel een goede reden om te drinken: het is een fijne dag en je bent gelukkig dus gebruik je, het is een rotdag dus gebruik je, je hebt hard gewerkt dus mag je nu gebruiken, je doet vandaag niets dus gebruik je. Waar het op neerkomt is: je gebruikt en de reden die je geeft is niet meer dan een smoes, een excuus. Je hebt het middel nodig en bent de controle over het gebruik aan het verliezen. Als jij je hierin herkent is minderen de beste weg en professionele hulp kan nuttig zijn om je hierbij te helpen.

Recreatief gebruik kan overgaan in intenser gebruik, intenser gebruik in afhankelijkheid. Bij bepaalde middelen (cocaïne, e.a.) gaat dit veel sneller dan bij andere (alcohol, ecstasy), maar merk je dat jij of iemand uit je omgeving intens gebruikt, dan zou dit een signaal moeten zijn dat minderen - alleen of met professionele hulp - nodig is. Bespreek het gebruik met wie je kan bijstaan op de weg naar een gezonder en veiliger leven.


Op de rand van een klif is het uitzicht adembenemend, maar is het ook gevaarlijk. Een beetje achteruit, een beetje minder extreem wordt het veel veiliger. En dan kan je nog lang genieten.

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page