top of page

Is cocaïne verslavend? Zeker weten!

Bijgewerkt op: 2 mei 2023

Recent hoorde ik nog zeggen: "maar cocaïne is toch niet verslavend?" Waar komt deze opvatting vandaan? Eerst iets over het woord verslaving: het is beter te spreken over afhankelijkheid. Er moet ook een onderscheid gemaakt worden tussen lichamelijke en geestelijke (of psychische) afhankelijkheid.


Bij lichamelijke afhankelijkheid heeft je lichaam zich aangepast aan de aanwezigheid van het middel en kan niet goed functioneren zonder. Dat zie je bij een persoon die lichamelijk afhankelijk is van alcohol als beven van de handen en extreem zweten wanneer die een aantal uur geen alcohol gedronken heeft. Een persoon die lichamelijk afhankelijk is van een middel voelt zich (soms intens) onwel / ziek wanneer het middel een aantal uur niet werd gebruikt. Deze vorm van afhankelijkheid treed inderdaad niet op bij cocaïne.

Hoe toont geestelijke/psychische afhankelijkheid zich? Het toont zich als een sterk verlangen om het middel opnieuw te gebruiken, ondanks de eisen en dreigementen van de omgeving, ondanks een reële kans op jobverlies, ondanks de financiële gevolgen of lichamelijke risico's en kwalen. Men blijft gebruiken zelfs al moet men tegen de partner, familie en vrienden liegen, het gebruik en de financiële gevolgen minimaliseren of verbergen, enz.. Jij, eigenlijk je brein/ hersenen, vindt dit middel zo aangenaam dat je intens verlangt om het opnieuw te gebruiken, en opnieuw, en opnieuw .... Dit kan optreden bij alcohol, en ja, zeker ook bij cocaïne.

De kans dat een gebruiker van cocaïne na verloop van maanden of een jaar geestelijk afhankelijk wordt is bij cocaïne groot. Het is dan moeilijk om gecontroleerd te blijven gebruiken, m.a.w. een paar keer per maand of jaar. De kans dat de gebruiker vaker en grotere hoeveelheden gebruikt wordt groter. De gevolgen worden dan ook ernstiger. Zelfs het eerste gebruik kan al leiden tot een zeer sterk verlangen naar het opnieuw gebruiken van cocaïne.

Indien je merkt dat je intenser begint te verlangen naar het gebruik van cocaïne en vaker gebruikt, is een gesprek met een hulpverlener wenselijk zodat jij opnieuw aan het stuur van je leven komt te zitten, niet het middel.

Kleine randbemerking: al even stil gestaan bij het feit dat elke gebruiker bij ieder gebruik een organisatie financiert die uiterst gewelddadig is?

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page