top of page

Is de vriend van mijn dochter een persoon met narcisme?

Bijgewerkt op: 2 mei 2023


Als moeder of vader ben je bezorgd om jouw dochter en je houdt een oogje in het zeil met welke vrienden die opgroeiende meid optrekt. Op basis van jouw over de jaren opgebouwd inzicht in menselijke relaties kan je bij sommige vrienden het gevoel krijgen dat er iets niet pluis is. Even samen met je dochter kritisch naar de relatie kijken lijkt dan de oplossing, maar dat is iets dat de meeste verliefden vooral niet willen doen. Ook jouw dochter dus niet. Je zou de droom kunnen stuk maken.

Een aanpak die jouw dochter kan beschermen is om financieel en in bezittingen radicaal gescheiden te blijven van haar vriend voor minstens een jaar. Want dat is nu net wat een vriendje met narcisme moeilijk accepteert. Hij is er op uit om de ander te gebruiken voor zijn eigen doelen. Zijn eigen macht en aanzien verhogen (inbegrepen de bezittingen van anderen) is zijn reden van bestaan, dat vindt hij enorm belangrijk. Dus wil hij iemand in zijn net strikken, aan zich binden, die hierbij nuttig is voor hem. Hij gaat bij voorkeur voor een verzorgend, lief en empathisch meisje. Die presenteert hij eerst een werkelijkheid zo mooi als een droom, te mooi om waar te zijn. Hij toont zich als de prins op het witte paard. Vaagheid en leugens over één of meerdere van volgende kunnen helpen deze droom te creëren: diploma's (universitair afgestudeerd, echt?), bezittingen (sportauto, sportmotor, zeilboot?), woonplaatsen, aantal en soort vrienden, uitgeoefende hobby's (zeilde hij werkelijk? lid van een band?), beroepen die hij zou hebben uitgeoefend, instellingen of bedrijven waar hij heeft gewerkt, vakanties (ondernam hij werkelijk een grote trektocht?), prestaties (was hij werkelijk een beloftevol sportman?), enz. Ook vrijgevigheid is een truc (een reisje, een duurder geschenk), net als sex en uiterlijkheden zoals de motor, het uurwerk, de kleding. Met wat zelfvertrouwen gebracht kan dit zeer overtuigend werken. Dit is een toneelstuk, op maat gemaakt voor de persoon die moet gestrikt worden. Het is een val.

Een alternatief is dat de persoon jouw dochter ophemelt alsof ze zijn redder is, hij de zwakke, schuchtere, of iets dergelijks. Dat helpt heel goed als valstrik voor empathische, zorgende vrouwen. Je vindt ze vaak in zorgberoepen zoals verpleegkundigen, zorgkundigen en therapeuten allerhande.

Wanneer er dan samen een huis wordt gekocht, een huwelijkscontract wordt ondertekend of een kind is, neemt de onderlinge afhankelijkheid toe, jouw dochter vertrekt dan niet meer zo gemakkelijk. Ze blijft misschien ook nog een hele tijd geloven in die droom en kan het emotioneel niet aan om te erkennen dat het een vertoning is/was. Dan kan haar vriend sterk in negatieve zin veranderen, een gezicht tonen dat zij nooit eerder zag.


Wat kan jij als ouder doen? Je kan

a) mee kritisch luisteren en vragen stellen over wie hij is en wat hij doet. En hoe jouw lieve meid zo zeker weet dat het waar is (bewust maken dat feiten checken nodig is);

b) je dochter helpen om het gedrag van het vriendje af te meten aan wat ze mag verwachten van een persoon die haar echt lief heeft (zie ander blog), zonder de uiterlijke show; en

c) vroeg engagement wat betreft bezittingen en op financieel vlak in vraag stellen.

Bedenk wel: een persoon met narcisme zal proberen jou in een slecht daglicht te stellen bij jouw dochter en de relatie tussen jullie te verstoren, zelfs te verbreken. Wees dus voorzichtig met jouw kritische benadering.


Is er niets aan de hand, houdt hij echt van haar, zoveel te beter. Tof! Ze heeft de echte prins op het witte paard gevonden! En in het andere geval kunnen ernstige problemen worden vermeden door afstand te nemen van deze persoon.

Wanneer jij of één van jouw geliefden is verzeild geraakt in een relatie met een persoon met narcisme, dan kan een gesprek met een hulpverlener nuttig zijn.

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page