top of page

Mag jij jezelf niet zijn in een relatie? Narcisme bij je partner?


Weet je hoe echte verliefdheid voelde? De ander was in jouw ogen perfect, perfect zoals zij/hij was. Hoe hij/zij stapte en keek, sprak en zich kleedde, lachte en muzieksmaak, de vrienden, hobby's, ... Later werd jij je bewust van het feit dat je sommige kantjes aan je geliefde liever anders zag en misschien heb je dit ooit wel eens uitgesproken. Maar daar bleef het bij. En zo werd jij ook behandeld door je partner. Tot daar een gezonde relatie waarin ieder zichzelf mag zijn en gewaardeerd wordt om wie zij/hij is.

Maar misschien zijn dergelijke opmerkingen bijna dagelijkse kost. Heb je het gevoel dat je steeds moet leven volgens de verwachtingen van je partner. En als je daar durft van afwijken en even je eigen keuzes maakt, dan is kritiek niet ver weg. Meer nog, zelfs als je de verwachtingen probeert in te lossen, dan zijn er zo vaak opmerkingen over jouw tekort schieten, dat je niet voldoet, kritiek op jouw vrienden en familie, je hobby's (als je afwijkt van de keuze die je partner voor je maakte!), hoe je het huishouden doet, praat, lacht, kleed, enz. Er komt haast geen eind aan. Echt zijn wie je wilt zijn en voordien was, dat is voorbij. Je herkent jezelf haast niet. Wie ben je geworden? Steeds op de toppen van je tenen lopen, je best doen om te behagen en het (naar de wensen van je partner) "goed te doen", jezelf en je leven omgooien, je meer en meer gespannen voelen en toch steeds weer die kritiek naar jou. En oh wee als je zelf een kritische opmerking durft te maken, op te komen voor jouw rechten! Dan krijg je een hele lading over je of een subtiele manipulatie! Je krijgt het gevoel dat je dit niet kan veranderen, je voelt je gevangen en ongelukkig worden.

Hier loopt iets mis. Jouw partner lijkt jou te zien als een verlengstuk van zichzelf, niet als een persoon met een eigen smaak, eigen wensen, verlangens, grenzen, enz. De ander verwacht dat je in dienst staat van haar/hem, een verlengstuk bent. Je bent niet geliefd, maar je bent gebruikt. Je bent nuttig.

Als jij jezelf wilt terugvinden kan een gesprek helpen.

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page