top of page

Narcisme? Manipulatie!

Bijgewerkt op: 2 mei 2023


Personen met narcisme, zowel mannen als vrouwen, willen alle andere mensen "voor hun karretje spannen", ook hun partner en kinderen. Andere mensen worden "gebruikt", je kan ook zeggen gemanipuleerd, om de eigen doelen te bereiken, de eigen behoeften te bevredigen. Die doelen kunnen zijn: geld, status, sex, huishouden, een gezin hebben, gezelschap, enz. Zelfs dat anderen zich ongelukkig voelen kan een doel zijn! (Personen met extreem narcisme voelen zich dan gelukkig. Later meer hierover.) Ze kiezen dus een partner:

die een goed inkomen heeft,

een leuke job liefst met aanzien (trofeevrouw of trofeeman),

bereid is tot frequent vrijen (vooral mannen),

bereid is de meeste taken in het huishouden op zich te nemen,

bereid is een kind te hebben (over trofeekinderen later meer),

bereid is tijd door te brengen wanneer zij dat willen en zoals zij dat willen.


Het verschil met personen zonder narcisme is dat de persoon met narcisme geen interesse heeft in de mening van de ander (gedachten en gevoelens), maar de ander zal manipuleren om te doen wat de persoon met narcisme wil bereiken. Ze kiezen dan ook als partner een persoon die lief, vriendelijk en eerder volgzaam is of op z'n minst dol verliefd (dan zijn we allen volgzamer).


En wanneer de ander geïsoleerd kan worden van de buitenwereld door contact met vriend(in)en, familie, collega's en buren te bemoeilijken neemt de controle, de mogelijkheid om de ander te manipuleren, alleen maar toe. Partners en kinderen van een persoon met narcisme voelen zich dan ook vaak geïsoleerd.


Heb je te maken met een persoon die geen rekening lijkt te houden met jouw mening / gevoelens, dan kan een gesprek met een hulpverlener nuttig zijn om te kijken hoe je hiermee kan omgaan.

68 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page