top of page

Smoren: een probleem?

Een joint smoren, moet je daar moeilijk over doen? Misschien niet, gezien het groot aantal gebruikers. Het lijkt te horen bij het experimenteren in de tienerjaren. Gebruikers voelen zich ontspannen en vrolijk. Lachkicks en munchies, toch niets mis mee? Of toch? Het gebruik van cannabis heeft ook andere effecten. Laten we er even naar kijken. Een gebruiker kan verward worden, tot psychotisch toe bij daarvoor gevoelige personen. Maar of men gevoelig is voor het ontwikkelen van een psychose weet men natuurlijk pas als de psychose er ook is, en soms moeilijk helemaal verdwijnt. Vooral jongeren lopen risico omdat hun brein nog in volle ontwikkeling is.

Zoals bij andere middelen komt bij intenser gebruik (dus vaker en meer) het gebruik van cannabis centraal te staan in het leven. Gebruik kan ten koste gaan van werk voor school, presteren op het werk, tijd doorbrengen met niet-gebruikende familie. Jaren later merken sommige gebruikers dat hun leven blijkbaar heeft stilgestaan, de niet-gebruikers om hen heen hebben ondertussen een baan, een gezin en een zekere materiële of financiële welstand opgebouwd. Een gebruiker kan het gevoel krijgen dat hij nog nergens staat.

Bovendien komt de gebruiker van cannabis in contact met andere gebruikers, en ook met dealers. De kans op experimenteren met andere middelen is dan ook niet uitgesloten.

Momenteel is in Vlaanderen het gebruik van cannabis voor sommigen een opstapje naar het gebruik van cocaïne. You don't mess with coke!

En gebruiken is niet gratis. Alhoewel voor een sporadisch gebruiker de kostprijs meevalt, kan dat aardig oplopen samen met een intenser gebruik.

Om terug te komen op de vraag "is smoren een probleem"? Voor velen wordt het vroeg of laat moeilijk om er mee om te gaan. Ja, het kan een probleem worden.


44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page