top of page

Van Duvel en trappist tot standaardglas.


De BBQ is weer in het land, net als de terrasjes en restaurantbezoeken! Gelukkig kunnen heel wat mensen hiervan genieten met iets fris, al dan niet met een beetje alcohol. Maar voor velen ("te velen"?) betekent dit niet enkel pilsjes, maar ook vaak zware bieren zoals Duvel, Cornet en Corsendonk, triples en trappisten.

Steeds meer bieren van hoge gisting verschijnen op onze tafels, zowel bij jong als oud, man of vrouw.


Wat betekent dit voor de consumptie van alcohol? Je weet: één pintje van 5% en 25cl is één standaardglas. De bekende Duvel en Cornet hebben 8,5% alcohol, wat in een 33cl glas evenveel alcohol betekent als in 2,24 standaardglazen. Een Corsendonk heeft zelfs 9,8% alcohol. Een glas van 33cl van dit sterke bier is gelijk aan 2,6 pintjes of 2,6 standaardglazen. Je zit dus op een terras en drinkt - naar je gevoel rustig - twee van die sterkere bieren en je hebt zonder er misschien bij stil te staan ongeveer evenveel alcohol gedronken als 5 pintjes. Dat is niet mis als je beseft dat de aanbevolen hoeveelheid per week 10 standaardglazen is. Drink je die dag een aperitief en/of een paar glazen wijn bij de maaltijd en/of 's avonds nog iets, dan zit je snel over de aanbevolen hoeveelheden voor een hele week!

En natuurlijk is de kans klein dat wie deze hoeveelheden op één dag drinkt, nadien 6 dagen niets meer drinkt om het alcoholgebruik binnen de perken te houden.


Op termijn leidt dit tot schade aan de lichamelijke gezondheid (maagklachten, slaapstoornis, vette lever, e.a.) en psychische gezondheid (afhankelijkheid, neerslachtigheid, angst, vergeten, e.a.). Partner en kinderen worden er niet gelukkiger van, de bankrekening ook niet en collega's gaan praten.


Als jij je hierin herkent of een familielid, doe er iets aan, alleen of zoek hulp, nu het nog kan. Met begeleiding kan je leren matig te drinken. Anders zal het op een bepaald moment te laat zijn en wordt het nodig volledig te stoppen of te beseffen dat je zal sterven door de gevolgen van alcoholmisbruik. Maar het kan anders.

Nog een fijn terrasje! Zoals je weet: drink met mate, dan blijft het lang fijn.

36 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page