Alcohol in al zijn vormen - van bier, wijn, aperitief tot sterke drank - is overal in Vlaanderen! Maar daarom is alcohol nog niet ongevaarlijk! Negen op tien gebruikers zullen er geen problemen door krijgen (afgezien van een verkeersboete?), maar ongeveer 1 op 10 zou er ernstiger problemen door krijgen. Is alcohol dan een drug? Dat is duidelijk: ja! Alcohol heeft alle kenmerken die het deelt met illegale drugs. Zo zal er bij intens gebruik afhankelijkheid optreden (zowel lichamelijk als geestelijk), treedt er altijd en bij iedereen tolerantie op en is intensief gebruik schadelijk op diverse gebieden: werk, financieel (inkomsten en uitgaven), sociaal, lichamelijk en geestelijk functioneren, functioneren in het dagelijks leven en de partnerrelatie o.a. vrijen en ruzies (later meer hierover).
Zijn alle drugs dan gelijk en moeten we alcohol gelijk stellen met methamfetamine (crystal meth), crack (cocaïne) of fentanyl, om er maar een paar te noemen van een lange lijst? Nee! Drugs verschillen van elkaar in de mate en snelheid waarmee afhankelijkheid optreedt, de kans die je loopt om er plots aan te overlijden, de effecten (maar dat weet je natuurlijk!), de schadelijkheid op korte termijn, enz. Maar alcohol hoort wel in dat rijtje van middelen die schade kunnen veroorzaken. Op langere termijn is intens gebruik sowieso schadelijk! Punt! Daar kan je niet omheen.
Wat is intens gebruik van alcohol, vraag je? Wel, de richtlijnen zijn 10 eenheden per week en minstens 2 dagen geen alcohol drinken. En blijf best onder de 5 à 6 eenheden op één dag. Wat één eenheid is, zie je op de tekening.
In Vlaanderen vinden nog teveel mensen een grotere hoeveelheid alcohol normaal. Concreet: drie Duvels of zware bieren zoals trappist op één dag is teveel, zelfs als je niet meer drinkt dan dat! Eén fles wijn is eigenlijk al net over de grens en zou dus een uitzondering zijn en beter nooit gebeuren. Klinkt streng, maar is wel de waarheid.
Je voelt er niets van? Tolerantie is het antwoord. Ben je in dit geval, dan is je lichaam gewoon om zoveel alcohol te verwerken. Helaas worden jouw lever en hersenen het nooit gewoon. Voor hen (en andere lichaamsdelen zoals pancreas en maag die met de alcohol in aanraking komen) blijven het aanvallen. En je weet: je hebt al die organen nodig om oud te worden.
Gecontroleerd gebruik volgens bovenstaande richtlijnen kan door een groot deel van de bevolking. Denk aan 2 Ã 3 glazen wijn op een dag OF 1 Ã 2 sterke bieren. Moet je alcohol drinken? Natuurlijk niet, als je het niet drinkt, des te beter. Mag het? Ja, als je er in slaagt je aan de richtlijnen te houden. Maar mocht je merken dat je al een tijd duidelijk meer dan deze aanbevelingen drinkt, en misschien zelfs niet meer echt de controle hebt (maar wel veel excuses om toch te drinken), besef dat je er iets kan aan doen. Spreek met een klinisch psycholoog-psychotherapeut. Het kan anders. Je zal je beter voelen. Gegarandeerd.
Comments